Прибрахме 640 млн. лв. от болнични. Не сме ходили на работа над

...
Прибрахме 640 млн. лв. от болнични. Не сме ходили на работа над
Коментари Харесай

Прибрахме 640 млн. лв. от болнични


Прибрахме 640 млн. лева от болнични. Не сме ходили на работа над 14 милиона дни. Над 640 милиона лв. от болнични са изплатени за по-малко от година. Това демонстрират данните на Националния застрахователен институт (НОИ), предоставени за „ Телеграф “.
От януари до септември м.г. са издадени 2 462 290 болнични листа. Близо два милиона от тях са за краткотрайна нетрудоспособност заради общо заболяване с заплащане от държавното публично обезпечаване. Разликата сред общия брой на болничните и тези, платени от страната, се дължи на обстоятелството, че първите три дни са за сметка на работодателя, а след третия ден заплаща Национален осигурителен институт. Общо 14 229 000 е броят на дните, в които сме били

За цялата предишна година са обжалвали 8 980 болнични листа, от които 3 579 са анулирани. Най-честите аргументи за това са надвишаване на еднолично издадените от персоналните лекари листове за повече от 14 дни без прекъсване; издадени документи за интервал повече от 180 дни без спиране без решение на ТЕЛК; издадени болнични листове за диагноза, за която лицето има избрана трайна нетрудоспособност с решение на ТЕЛК или противоречие сред диагнозата и продължителността на краткотрайната нетрудоспособност.

„ За задачите на ефикасния прелиминарен, настоящ и следващ надзор са въведени 1 180 автоматизирани контроли за дълготрайност на краткотрайната нетрудоспособност за избрани болести, създадени на база рискови случаи. Автоматизираните контроли са направени от лекари, специалисти в региона на краткотрайната нетрудоспособност въз основа на статистически данни и резултати от осъществени контролни действия “, изясняват от Национален осигурителен институт. Става въпрос за програмен продукт, в който са заложени всички диагнози, както и избрани параметри. Когато има комплицирани данни или пък някой се опита да кръшка от работа и лекарят да го пусне в по-дълъг болничен да вземем за пример, софтуерът въобще не позволява документът да бъде подаден.

От там показват, че по оперативни данни през 2022 година са регистрирани общо 2 582 трудови случая. От тях 2 141 са се случили на работното място, а 441 при отиване или при връщане от работа.

Регистрираните безработни лица с право на парично обезщетение през месец ноември м.г. са 61 545, от които 26 210 мъже и 35 344 дами.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР